Rezervare in 2 pasi
Informatii utile :: Mihut Travel
 

Informatii utile

Cum sa rezervi un pachet turistic de la distanta, in 3 pasi:

1. In prima etapa se solicita o rezervare pentru un pachet turistic. Agentia va raspunde printr-o confirmare a disponibilitatii pachetului, insotita de Factura si Contractul-cadru de prestari servicii turistice, trimise prin e-mail sau fax;

2. Se achita contravaloarea serviciilor turistice avand grija sa nu se depaseasca termenul scadent trecut in factura. Toate rezervarile se achita in avans. Plata se poate face astfel:

- Prin plata cash la biroul nostru;
- Prin depunere in conturile noastre bancare, in Lei sau Euro, dupa caz;
- Prin transfer bancar (ordin de plata), pentru persoanele care detin un cont bancar;

3. Dupa confirmarea platii veti primi personal, prin e-mail, fax sau prin posta documentele de calatorie: voucher-ul, biletul de avion, asigurarea.

Informatii utile

1.Ghidul cetateanului roman in Uniunea Europeana

Ce trebuie sa stiti daca vreti sa calatoriti de la 1 ianuarie 2007 in tarile membre ale Uniunii Europene?


In primul rand care sunt statele membre si care nu sunt state membre UE.

Astfel, UE inseamna: Marea Britanie, Irlanda, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Austria, Germania, Suedia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Grecia, Cipru, Malta, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania si, de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria.

Atentie! NU sunt state membre: Norvegia, Elvetia, Monaco, Islanda, Liechtenstein, Turcia, Croatia, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Albania, Ucraina, Moldova, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbadjan, Andora.

Cetatenii romani devin astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, cetateni ai Uniunii Europene si beneficiaza, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii, de drepturile si libertatile conferite de tratatele de baza ale Uniunii Europene.

Ce presupun acestea din perspectiva dreptului de a calatori in spatiul UE, ne spune Directiva 2004/38 a Comisiei Europene:

 1. Dreptul de a circula liber pe teritoriul unui stat membru (art. 4–5 din Directiva 2004/38/CE)
 2. Dreptul de rezidenta pana la 3 luni (art. 6 din Directiva 2004/38/CE)
 3. Restrictii ale dreptului de libera circulatie si ale dreptului de rezidenta pe motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica (art. 27–33 din Directiva 2004/38/CE)
 4. Statutul cetatenilor romani care au depasit anterior termenul de sedere intr-un stat Schengen (Legea nr. 248/2005)
 5. Reglementarile Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere (Directiva 91/439/CE s.a.)
 6. Reglementarile referitoare la asigurarea autovehiculelor pe teritoriul Uniunii Europene (Directiva 1972/166/CE s.a.)
 7. Securitate rutiera
 8. Sfaturi si informatii utile

1. Dreptul de a circula liber pe teritoriul unui stat membru (art. 4–5 din Directiva 2004/38/CE)

Toti cetatenii Uniunii*, deci si cetatenii romani, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau a pasaportului, valabile, care atesta cetatenia acestora.

Membrii de familie** ai cetatenilor Uniunii, membri care nu au cetatenia unui stat membru, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil. Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta.

Statele membre pot cere persoanelor care au intrat pe teritoriul lor, cu indeplinirea conditiilor mentionate, sa isi semnaleze prezenta intr-o perioada de timp rezonabila si nediscriminatorie.

Note:
* Cetatean al Uniunii: orice persoana care are cetatenia unui stat membru.
** Membru de familie: sotul; partenerul inregistrat; descendentii directi care nu au implinit varsta de 21 de ani sau cei care sunt dependenti si cei ai sotului sau partenerului, mentionati anterior; rudele directe dependente pe linie ascendenta si cei ai sotului sau ai partenerului.

ATENTIE! Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani, raman neschimbate.
Legea nr. 248/2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unuia dintre parinti si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta daca parintele insotitor prezinta o declaratie notariala a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.
Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.
Minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea numai daca persoana insotitoare prezinta:
* declaratie notariala a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv;
* certificatul de cazier judiciar;
* daca este cazul, documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Pentru alte situatii, care nu au fost cuprinse in acest material, consultati site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, www.politiadefrontiera.ro.

2. Dreptul de rezidenta pana la 3 luni (art. 6 din Directiva 2004/38/CE)

Aveti dreptul de a ramane pe teritoriul unui stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni, fara nici o conditionare sau formalitate, alta decat aceea de a detine o carte de identitate valabila sau un pasaport valabil.
Ca sa prelungiti aceasta perioada ar trebui sa indepliniti una din urmatoarele conditii:
* sa aveti un loc de munca;
* sa aveti suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat sa nu deveniti o povara pentru serviciile sociale din tara cu princina;
* sa va aflati la studii, caz in care sa aveti o asigurare medicala sau sa garanteze autoritatile nationale ale statului in care vreti sa rezidati ca nu veti deveni o povara pentru serviciile sociale;
* sunteti membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu aveti cetatenia unui stat membru, si calatoriti impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la punctele de mai sus.

Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba documente de rezidenta. Totusi, in cazul unei rezidente pentru o perioada mai mare de 3 luni, statele membre pot cere ca cetatenii unui alt stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului pe care vor sa rezideze pentru o perioada mai mare de 3 luni.

3. Restrictii ale dreptului de libera circulatie si ale dreptului de rezidenta pe motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica (art. 27–33 din Directiva 2004/38/CE)

Cetatenilor Uniunii sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul de libera circulatie si de rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii numai din motive de ordine publica, securitate publica sau sanatate publica. Aceasta decizie nu pot fi luata in niciun caz pe motive economice. Masurile care afecteaza libera circulatie si rezidenta trebuie sa se bazeze pe conduita proprie a persoanei in cauza; condamnarile penale anterioare nu justifica automat luarea acestor masuri.

Aceasta conduita trebuie sa reprezinte o amenintare suficient de serioasa si prezenta, care sa afecteze interesele fundamentale ale statului in cauza. Simplul fapt ca documentele de intrare folosite de persoana in cauza au expirat nu constituie motive de expulzare.

In orice caz, inainte de luarea unei decizii de expulzare, statul membru trebuie sa evalueze o serie de factori, precum perioada in care a rezidat persoana in cauza, varsta, gradul de integrare si situatia familiala pe teritoriul statului in cauza si legaturile cu tara de origine. Doar in cazuri exceptionale, pentru considerente deosebite de securitate publica, ordinele de expulzare pot privi un cetatean al Uniunii, daca a rezidat pe teritoriul statului in cauza timp de 10 ani sau este minor.

4. Statutul cetatenilor romani care au depasit anterior termenul de sedere intr-un stat Schengen (Legea nr. 248/2005)

ATENTIE! Din spatiul Schengen fac parte si Norvegia si Islanda, care nu sunt membre UE. Astfel, statele care au aderat la Conventia Schengen sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Irlanda, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Daca impotriva cetateanului roman a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca de restrangere a dreptului la libera circulatie, aceasta hotarare ramane in vigoare.

Cetatenii in cauza pot calatori in strainatate, dar numai in alte state decat cele cu privire la care s-a pronuntat restrangerea dreptului la libera circulatie. Restrangerea dreptului la libera circulatie pentru unul dintre statele din spatiul Schengen duce la imposibilitatea de a calatori in oricare dintre acestea.

Daca nu respecta aceasta restrictie, cetatenii se expun aplicarii unor sanctiuni mai severe, cum ar fi masura suspendarii dreptului la libera circulatie, ceea ce inseamna ca nu va mai putea trece deloc frontiera – indiferent de statul catre care doreste sa calatoreasca – pe o perioada intre 3 si 5 ani.

ATENTIE! Termenul maxim de 90 de zile pe care cetatenii romani il pot petrece intr-un alt stat al Uniunii Europene fara a indeplini formalitati suplimentare ramane in vigoare si de la data de 1 ianuarie 2007. Aceasta regula se aplica, fara exceptii, tuturor cetatenilor europeni!
Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate a cetatenilor romani poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult trei ani numai cu privire la:
a) persoana returnata dintr-un stat in baza unui acord de readmisie; si
b) persoana a carei prezenta pe teritoriul unui stat ar aduce atingere grava intereselor Romaniei sau relatiilor bilaterale dintre Romania si acel stat.

Masura se dispune de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla domiciliul acestei persoane, iar cand aceasta are domiciliul in strainatate, de catre Tribunalul Bucuresti.

In baza hotararii definitive si irevocabile a instantei competente, prin care s-a dispus masura, serviciul public comunitar efectueaza in pasaportul simplu al persoanei mentiunile corespunzatoare referitoare la perioada si statul/statele pentru care se aplica masura restrangerii exercitarii dreptului de a calatori in strainatate.

Suspendarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care s-a dispus masura, in oricare dintre aceste situatii.

Pe durata suspendarii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, cetateanului roman i se poate refuza temporar eliberarea documentului de calatorie de catre autoritatea competenta sa elibereze aceste documente, iar daca i-a fost eliberat ii poate fi retras de catre autoritatile competente sa puna in executare masura.

Mai multe detalii: Ministerul Administratiei si Internelor www.mai.gov.ro

5. Reglementarile Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere (Directiva 91/439/CE s.a.)

Permisul de conducere eliberat de autoritatile romane este recunoscut in oricare dintre statele Uniunii Europene. In cazul cetateanului roman care isi stabileste rezidenta intr-un alt stat membru, acest permis poate fi preschimbat doar in cateva situatii, limitate ca numar.

Din 1996 (Directiva 91/439/CE), statele membre elibereaza un permis de conducere dupa modelul comunitar de permis de conducere, in scopul de a facilita identificarea si, in consecinta, recunoasterea reciproca a permiselor eliberate de statele membre.

Orice permis de conducere eliberat de catre un stat membru trebuie recunoscut de celelalte state membre, chiar daca permisul este eliberat anterior aparitiei Directivei si nu corespunde modelului comunitar, cu conditia sa fie in termen de valablitate.

Diferite situatii posibile:

 1. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru
  Cetateanul nu este obligat sa isi schimbe permisul daca rezidenta principala se afla intr-un stat membru altul decat cel care a eliberat permisul de conducere. Cetateanul in cauza poate totusi solicita preschimbarea acestuia, daca doreste acest lucru.
 2. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru, insa acesta a expirat
  Cetateanul trebuie sa reinnoiasca permisul, solicitand acest lucru autoritatilor competente din statul in care isi are rezidenta principala.
 3. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat membru, dar doreste sa obtina o categorie de permis suplimentara
  Cetateanul UE trebuie sa solicite acest lucru la autoritatea competenta din statul in care isi are rezidenta principala si trebuie sa isi preschimbe permisul din tara de origine daca obtine noua categorie.
 4. Cetateanul UE detine permis de conducere eliberat de un stat membru, dar l-a pierdut sau i-a fost furat Cetateanul trebuie sa solicite un permis nou autoritatilor competente din statul in care isi are rezidenta principala. Este necesara furnizarea documentelor de atestare pe care trebuie sa le obtina de la autoritatile din statul unde a fost eliberat permisul de conducere furat sau pierdut. Cetateanul UE nu poate solicita un duplicat al permisului original, daca de la eliberarea acestuia a schimbat statul in care isi are rezidenta principala.
 5. Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat din afara Uniunii Europene
  Statele membre nu sunt obligate sa recunoasca reciproc un astfel de permis de conducere, chiar daca a fost deja recunoscut de unul dintre acestea. Este preferabil ca detinatorul sa se informeze la autoritatile competente pentru a sti daca permisul eliberat de un stat din afara Uniunii Europene este valabil si pentru a putea actiona in consecinta.
 6. Cetateanul UE detine un permis de conducere international
  Acest permis nu este valabil in interiorul Uniunii Europene, decat daca detinatorul poate prezenta permisul de conducere national care a fost eliberat de catre un stat membru si cu conditia ca acest permis national sa fie in perioada de valabilitate. Cetateanul poate pastra permisul de conducere international pentru a il utiliza in afara teritoriului Uniunii Europene.
 7. Cetateanul UE nu detine permis de conducere si doreste sa obtina unul
  Pentru a obtine un permis de conducere, cetateanul trebuie:
  * sa aiba rezidenta principala in statul membru in care solicita eliberarea permisului;
  * sa treaca examenul teoretic si practic;
  * sa indeplineasca conditiile medicale (aptitudini fizice si mentale) mai ales in ceea ce priveste: vederea, auzul, mobilitatea, afectiunile cardio-vasculare, afectiunile renale, bolile neurologice, diabetul zaharat, consumul de alcool, droguri sau medicamente, tulburari psihice;
  * sa indeplineasca conditiile privind varsta minima in functie de categoria de vehicul pentru care doreste obtinerea permisului.

ATENTIE! Un cetatean european nu poate detine mai mult de un permis de conducere eliberat de un stat membru. In unele state, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra, pe langa permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autovehiculului.

6. Reglementarile referitoare la asigurarea autovehiculelor pe teritoriul Uniunii Europene (Directiva 1972/166/CE s.a.)

De la data aderarii, polita de asigurare auto obligatorie va fi valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei si Elvetiei. Astfel, de la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe teritoriile mentionate.

Cetateanul Uniunii Europene isi poate asigura autovehiculul la orice societate de asigurari abilitata sa emita acest tip de polite in orice stat membru al Uniunii Europene.

In cazul producerii unui accident din vina cetateanului, polita de asigurare constituie dovada ca acesta beneficiaza de o asigurare obligatorie de raspundere civila. Cetateanul UE trebuie doar sa notifice societatii de asigurare producerea accidentului.

Victima se va adresa propriului asigurator, care va contacta Biroul national de asigurare a autovehiculelor; acest birou va prelua formalitatile intre cele doua societati de asigurare.

In caz de accident care nu implica raspunderea cetateanului respectiv, acesta va fi despagubit in conformitate cu regulile in vigoare in statul membru in care s-a produs accidentul. Aceste reguli sunt inca diferite de la un stat membru la altul, dar limitele de raspundere ale asiguratorilor in baza asigurarii RCA nu vor putea fi mai mici de 100 000 de euro pentru daune materiale, respectiv 350 000 de euro/persoana in caz de vatamari corporale.

Daca accidentul a fost provocat de un autovehicul neasigurat sau care nu a putut fi identificat, cetateanul are dreptul, in virtutea reglementarilor comunitare, de a fi indemnizat de catre Fondul de garantare din statul membru in care a avut loc accidentul, in conformitate cu regulile in vigoare in acel stat membru.

7. Securitate rutiera

In toate statele Uniunii Europene, portul centurii de siguranta este obligatoriu, atat pe locurile din fata, cat si pe locurile din spate ale autovehiculului (daca este prevazut din constructie cu aceasta dotare), precum si in autocare. Pentru copii, trebuie utilizat un scaun special.

Nu uitati ca se conduce pe partea stanga a drumului in Cipru, Irlanda, Malta si Marea Britanie.

Viteza pe autostrada este in general limitata la 110, 120 sau 130 km/ora, iar in localitati la 50 sau 60 km/ora. Fiti atenti la indicatoarele de circulatie pentru a cunoaste limitele exacte si conditiile speciale.

Folosirea telefonului mobil in timp ce va aflati la volan sporeste considerabil riscul unui accident mortal si este interzisa – explicit sau implicit – in toate statele Uniunii Europene. Unele state permit utilizarea echipamentelor Tmaini liberet.

In cea mai mare parte a statelor Uniunii Europene, nivelul tolerat al alcoolemiei este de 0,5 mg/ml. In unele state, acest nivel variaza intre 0,2 mg/ml si 0,8 mg/ml (0,9 mg/ml in Cipru), in timp ce alte state nu permit deloc soferilor sa consume alcool.

8. Sfaturi si informatii utile

* Numarul unic european pentru urgente: 112
Pentru a contacta serviciile de urgenta, in orice stat al Uniunii Europene, formati 112 de pe orice telefon, mobil sau fix.

* Numar de urgenta al Politiei de Frontiera: 959
Acest serviciu functioneaza non-stop, atat la nivelul fiecarui inspectorat judetean al Politiei de Frontiera (formand prefixul judetului de frontiera unde se doreste a se efectua apelul si apoi 959), cat si la nivelul Inspectoratului General (apeland 021/9590).

* Obiecte pierdute sau furate Semnalati orice furt politiei locale. Veti avea nevoie de raportul politiei daca solicitati recuperarea prejudiciului in baza unei asigurari. Blocati imediat cardul bancar, daca v-a fost furat sau daca l-ati pierdut. Daca v-a fost furat pasaportul, anuntati consulatul sau ambasada Romaniei din statul in care va aflati.

Pentru a afla adresa acestor institutii, contactati Ministerul Afacerilor Externe la telefon: 021/319.21.08 sau 319.21.25 sau intrati pe site-ul www.mae.ro.

Sursa acestui material: Ministerul Administratiei si Internelor www.mai.gov.ro
1 ianuarie 2007

2.Norme de conduita pe teritoriul altor tari

1. Bine de stiut!

 • Adresa si telefoanele Ambasadei Romaniei din tara unde se calatoreste;
 • Principalele prevederi ale legislatiei tarii de destinatie si de tranzit;
 • Regulile aeroportuare si vamale;
 • Orarul mijloacelor de transport;
 • Obiceiurile si modelul cultural al tarii de destinatie;
 • Expresii uzuale in limba tarii respective si a tarilor de tranzit;
 • Limbajul gestual, care difera de la un continent la altul si, de multe ori, de la o tara la alta;
 • Insemnele personalului autoritatii de stat si ale mijloacelor tehnice din dotare;
 • Semnalele vizuale utilizate de fortele de ordine din tara respectiva
 • Modul de utilizare a diferitelor servicii publice;
 • Prognoza meteo pentru zona vizitata
 • Interdictiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare in tarile de tranzit, precum si folosirea sau consumul acestora (de exemplu, in unele tari exista reguli stricte privind introducerea de tigari si alcool, precum si comercializarea acestor produse);
 • Valabilitatea permisului de conducere pentru perioada si tara in care te deplasezi;
 • Regulile de circulatie ale tarii respective.

2. Ce trebuie retinut

 • Respectati legislatia tarii in care va aflati
 • Pastrati toate documentele justificative ale cheltuielilor facute.
 • Aveti grija de actele proprii;
 • Luati asupra dvs. numai strictul necesar si doar banii de care aveti nevoie;
 • Depuneti banii si valorile in seiful hotelului;
 • Pastrati biletele de avion intr-un loc sigur;
 • Lasati pasaportul in seiful hotelului si retineti o fotocopie legalizata.

3. Ce nu trebuie facut

 • Sa nu treceti granita in masina altcuiva, pentru ca nu stiti ce se afla in ea;
 • Sa nu va implicati in probleme legate de consumul si traficul de droguri (in unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte!);
 • Sa nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru ca nu se stie ce pot contine.

4. Ce trebuie sa ai la indemana

 • Harti cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzand reteaua hoteliera, obiective de vizitat, unitati de asistenta medicala, servicii publice;
 • Medicamente de uz curent;
 • Actele necesare deplasarii, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora.

5. Circulatia rutiera

Circulatia rutiera obliga la respectarea cu strictete a reglementarilor prevazute in conventiile internationale in materie, la care Romania este parte, precum si a unor reguli specifice.

Autoritatile statelor respective atentioneaza cetatenii straini asupra obligatiilor, prin afisarea acestora la punctele de trecere a frontierei. In general, indicatoarele rutiere se refera la viteza maxima in localitati, in afara acestora si pe autostrazi, portul centurii de siguranta. Nu uitati de obligativitatea achitarii taxei pentru drumuri!

Pe autostrazi

, circulatia este supravegheata si dirijata permanent prin instalatii de tip portal, cu afisaj electronic al mesajelor. Nerespectarea indicatiilor comunicate este sever si prompt sanctionata de catre politie.

Iata cateva dintre obligatiile cu caracter general:

Cum trebuie sa ne pregatim autovehiculul

 1. sa fie in perfecta stare de functionare;
 2. sa nu prezinte scurgeri de ulei sau alte lichide de la subansamblele ori instalatiile componente;
 3. sa nu depaseasca normele admisibile ale poluarii chimice si sonore ale mediului;
 4. sa fie echipat cu anvelope cu adancimea benzii de rulare de cel putin 3 mm;
 5. sa aiba in dotare trusa medicala de prim-ajutor si dispozitivul reflectorizant pentru semnalizarea prezentei in carosabil, in caz de defectiune tehnica.

Ce trebuie sa aiba in vedere conducatorul auto

 • Sa posede asupra sa, in permanent
 • pasaportul
 • permisul de conducere, aflat in termenul de valabilitate;
 • asigurarea
 • auto internationala de raspundere civila (Cartea verde
 • certificatul de inmatriculare si Cartea de identitate a vehiculului;
 • asigurarea medicala internationala.
 • Sa respecte intocmai semnalele si dispozitiile Politiei:

6. Ce trebuie sa stim despre regimul armelor de foc ????

In conformitate cu prevederile Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, detinerea si, dupa caz, portul armelor si munitiilor de catre persoane fizice sunt permise numai cu autorizatia structurilor competente ale Ministerului de Interne pe a caror raza de competenta domiciliaza cei in cauza. Prin urmare, pentru a cumpara o arma din alte state, cetateanul roman trebuie, in primul rand, sa posede autorizatia pentru procurarea armei eliberata de organele abilitate din Romania. Totodata, se impune achizitionarea armei de la un furnizor autorizat din tara respectiva si eliberarea documentelor de provenienta. Pe baza acestora, la intoarcerea in tara, Politia ia in evidenta arma respectiva si o inscrie in permisul de portarma sau, dupa caz, elibereaza permisul de portarma, in situatia inexistentei sale.

Recomandari pentru cazurile de forta majora

Pe timpul deplasarii in strainatate pot surveni o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi:

1. Accidente rutiere

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si mai ales ale societatii de asigurare a acestuia si ale soferului. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
Fiecare Polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde 24 de ore din 24.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate!
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara unde le veti prezenta societatii de asigurare!

Atentie

!
Societatea de asigurari nu va rambursa decat cheltuielile justificate in legatura cu evenimentul asigurat.
Asadar, pastrati facturile si notele de plata, in original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care ai apelat, foaia de observatie, cu mentiunile zilnice ale medicului, orice alte documente necesare pentru solutio-narea cererii de restituire a banilor.

2. Imbolnavire

Daca un cetatean roman se imbolnaveste pe timpul calatoriei in strainatate, se poate interna in spital in baza asigurarii de sanatate. In situatia in care

 

nu se face dovada unei asigurari de sanatate valabile, trebuie platita spitalizarea, chiar daca situatia este una de urgenta . Costul unei zile de spitalizare este destul de ridicat (circa 327 dolari/zi, in Austria).

3. Deces

In cazul decesului unui cetatean roman, indiferent de cauza, autoritatile locale se ocupa de eliberarea

 

Certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru o eventuala repatriere a corpului neinsufletit, trebuie sa se apeleze la o firma specializata autohtona sau din tara noastra. Firma in cauza se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de intocmirea documentelor de transport. In cazul in care rudele persoanei decedate nu dispun de banii necesari repatrierii, in state cum ar fi Austria, de exemplu, autoritatile din localitatea unde s-a produs decesul procedeaza la inhumarea/incinerarea din oficiu.

4. Furtul, pierderea sau deteriorarea documentelor

Evenimentele de acest gen trebuie reclamate in cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de politie sau jandarmerie. Agentul constatator elibereaza o dovada din care rezulta ca faptul reclamat a fost luat in evidenta. Acest document este necesar la ambasada, in eventualitatea solicitarii unui pasaport consular, precum si in tara in vederea obtinerii altor documente. Trebuie retinut ca in multe tari europene exista asociatii umanitare care pot acorda asistenta la nevoie (hrana si cazare pana la intoarcerea in Romania).

 

TELEFOANE UTILE IN ROMANIA

Ministerul Administratiei si Internelor

Adresa: Strada Mihai Voda nr. 6, sectorul 5, Bucuresti.
(Serviciul Relatii cu Publicul, intre orele 8

 • sa poarte centura de siguranta si sa atraga atentia celorlalti ocupanti asupra necesitatii de a o folosi;
 • sa se informeze permanent asupra limitei maxime de viteza admise si sa o respecte cu strictete. De exemplu:
  - Ungaria: in localitati 50 km/h; in afara localitatilor 80 km/h; pe autostrada 120 km/h;
  - Austria: pe autostrada 130 km/h;
  - Elvetia: pe autostrada 120 km/h.
  Atentionam, in context, asupra severitatii sanctiunilor contraventionale prevazute in legislatiile statelor mentionate, in cazul depasirii cu mai mult de 20 km/h a limitelor
  stabilite!

 

 

Bulgaria- Condiții de intrare și regim de ședere

 Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.

Intrarea în Bulgaria este permisă cu pașaportul sau cartea deidentitate în curs de valabilitate.


Numere deurgență:

112 – servicii de urgență

166 – poliție

160 – pompieri

150 – salvarea

Atenție! Dacă sunați din greșeală la 112, nu închideți! În caz contrar,vi se poate trimite o mașină în locul în care vă aflați, pentru a vedea dacătotul este în regulă!

Condiții privind traficul auto

Circulația auto

Toate reglementările privind circulația pe drumurile publicesunt similare cu cele românești în domeniu.

Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea peteritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei românești. Suntnecesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare și permisul deconducere.

Centura de siguranță

Este obligatorie folosirea centurii de siguranță.

Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către șofer, întimpul deplasării cu autoturismul.

Parcarea

În marile orașe există parcări amenajate, prevăzute cu aparatede taxare și/sau personal de pază și de încasare a taxelor de parcaj. În cazulparcării neregulamentare sau unde această manevră este interzisă, este posibilătractarea de către autorități a autoturismului la un parcaj special, de undepoate fi recuperat numai după perceperea taxelor aferente.

Aparatele anti-radar și de detectare a radarului

În Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar și adetectoarelor de radar.

Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.

Atenție! Autoritățile de poliție rețin cu mare ușurință permisele deconducere, chiar și pentru depășiri ale vitezei maxime admise cu numai 5 km/h.Precizăm, de asemenea, că în cazul în care este reținut permisul, cetățeanulromân are obligația însoțirii ofițerului de poliție la secție unde se achităcontravaloarea amenzii și se ia la cunoștință despre condițiile în care permisul îi va reveni în posesie. Precizăm că procedura prevede ca permisul săfie transmis Ambasadei României la Sofia, numai după expirarea perioadei desuspendare și plata amenzii contravenționale.

De asemenea, precizăm că poliția locală are obligația asigurăriiunui translator de limbă română sau de largă circulație, pentru a ușuracomunicarea. Foarte important, cetățenii care consideră că sunt victimele unuiabuz al poliției, pot contesta procesul verbal de contravenție, în termen de 7zile lucrătoare”.

 

Informații pentru cazurile de accident de circulație

În caz de accident ușor, notați elementele de identificareale celuilalt autovehicul implicat în accident și ale societății de asigurare aacestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniți,chemați poliția locală, după ce ați acordat primul ajutor. Adresați-vă pentrusprijin partenerului societății de asigurări din Bulgaria.

Păstrați documentele de plată până la înapoierea în țară pentrua le prezenta societății de asigurare.

Dacă sunteți membru al ACR (Automobil Clubul Român), putețibeneficia de asistență apelând telefonul de permanență al acestei asociații.

Telefoane utile pentru informații privind traficul sau conduita în caz de accident:

Serviciul de urgențe – 112

Poliția – 166

Salvarea – 160

 

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:țigări: 200 bucăți, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă detoaletă.

Conform legislației bulgare, la intrarea în Bulgaria se declarăbunurile deținute, precum și sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000euro.


Utilizarea cărților de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărți de credit.Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau serviciiunde sunt afișate însemnele cardurilor și pot fi utilizate la orice bancomat(ATM). Bancomatele eliberează bancnote naționale.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât și la ieșire drogurile de oricetip și substanțele dopante.

Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile demedicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentrumedicamentele care depășesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă.


Regimul animalelor de companie

Pentru spațiul UE, aveți nevoie de pașaport european pentruanimalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinarși trebuie să conțină informații despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Pânăîn iulie 2011, se acceptă, de asemenea, și un tatuaj lizibil.

 

 
SURSA: Ministerul Afacerilor Externe ( http://www.mae.ro/travel-conditions/3677#806 )

   

 

 
Parteneri Mihut Travel

Ministerul Dezvoltarii regionale si Turismului: Tel: 0800 86 82 82 ANPC: Tel: 021-313 06 09 ; 0800 08 09 09

website dezvoltat de newpixel design